رک شبکه
همانطور که می دانید امروزه استفاده از شبکه بسیار زیاد و به نوعی جزئی از زندگی روزمره شده است.
شبکه برای کار خود از دو دسته تجهیزات اکتیو (Active) و تجهیزات پسیو (Passive) استفاده می کند.
در ادامه به تعریف جزئی از هر دوی این تجهیزات می پردازیم
تجهیزات اکتیو(Active)، تجهیزاتی هستند که برای استفاده از آن ها نیازمند اتصالشان به برق هستیم که به عنوان مثال می توان سوئیچ های شبکه، روتر، باتری های UPS، هاب سوئیچ، اکسس پوینت، سرور، مودم و بسیاری دیگر از این قبیل را نام برد. هرکدام از این نمونه های نام برده کار خاصی را در شبکه انجام می دهند تا کاربر را به خواسته خود برسانند و به بهترین شکل نیازهای او را برطرف کنند.
تجهیزات پسیو (Passive)، به آن دسته از تجهیزات گفته می شود که برای کار با آنها نیازی به اتصال به برق نداریم مثل: انواع کابل ها از جمله کابل شبکه، کابل فیبر و کابل مخابراتی، سوکت شبکه، کیستون شبکه، انواع داکت و ترانک، کیبل منیجمنت، پچ پنل های شبکه و فیبر، پچ کوردهای شبکه و فیبر، پیگتیل، آداپتورهای فیبر نوری، ماژول های فیبر، و رک شبکه به همراه متعلقات. در کنار تمامی نمونه هایی که برای تجهیزات پسیو ذکر کردیم، در این مقاله قصد داریم تا درباره رک شبکه و جزئیات آن بحث کنیم.
کاربرد رک
وقتی تعداد تجهیزات شبکه ای که به هم متصل هستند زیاد است و ممکن است بخواهیم آن ها را جا به جا کنیم، اما نمی خواهیم ترتیب آن ها از بین برود یا منجر به بروز مشکلاتی در شبکه بشود، از رک شبکه می توانیم به عنوان محافظی برای این سیستم استفاده کنیم و جلوی بروز مشکلات فراوان جابجایی تجهیزات را بگیریم. استفاده از رک های شبکه باعث می شود کاربر به نظم خاصی در استفاده از تجهیزات خود برسد.
رک های شبکه در دسته تجهیزات پسیو شکبه هستند که به عنوان محفظه ای سیاه رنگ برای تجهیزاتی مثل سوئیچ، سرور و یا مودم است که از این اقلام محافظت می کند. همه نود های شبکه را هم می توان با استفاده از کابل به پشت رک وارد و به تجهیزات داخل آن وصل کرد.
رک های موجود در بازار، مشخصه هایی دارند که بنابر نیاز کاربران، می توان آن ها را خریداری کرد. در ادامه به این مشخصات اشاره می کنیم:
1-یکی از مشخصه های هر رک، نوع نصب و استفاده آن است. رک ها به دو دسته “دیواری” و “ایستاده” تقسیم می شوند. رک های دیواری اصولا برای مراکز کوچک و متوسط استفاده می شوند و رک های ایستاده برای مراکز بزرگ. البته بنابر نیاز هر محلی، استفاده از رک های دیواری و یا ایستاده متغیر است
2-دومین مشخصه رک ها را می توان تعداد یونیت آن ها دانست. یونیت به معنی تعداد طبقاتی است که داخل رک برای قرار دادن تجهیزات تعبیه شده است. رک ها از 3 یونیت تا 47 یونیت در بازار عرضه می شوند. یونیت ها به شرح زیر هستند : 3/4/5/7/9/12/16/17/18/21/22/24/26/27/28/32/36/37/42/47.
3- سومین مشخصه رک ها که باید برای خرید به آن توجه کرد عمق رک هاست. رک ها در 5 عمقِ 35/45/60/80 و 100 سانتی متر عرضه می شوند. رک های عمق 35 /45 و 60 سانتی متر با توجه به تعداد یونیتشان می توانند دیواری یا ایستاده باشند. نکته قابل توجه این است که رک های 12 یونیت عمق 60 هم نوعِ ایستاده آن ها طراحی شده و هم نوعِ دیواری. نکته دیگر اینکه رک های عمق 100 اصولا رک هایی هستند که برای محافظت از سرور استفاده می شوند.
4-چهارمین مشخصه رک ها که در تمامی آن ها یکسان است، عرض رک هاست. تمامی رک های موجود در بازار دارای عرض 60 سانتی متری هستند.
متعلقات رک
حالا که دانستیم رک چیست و مشخصه های آن را نیز گفتیم، در این بخش به متعلقات رک می پردازیم:
1-قفل رمزدار: برای درب جلوی رک ها که اصولا شیشه ای هستند، قفل هایی تعبیه می شود که با رمز خاصی که دارند اجازه دسترسی همه به محتویات رک را نمی دهند و این کار باعث بالارفتن امنیت تجهیزات درون رک می شود.
2-سینی رک: سینی رک با توجه به عمق رک متغیر است. سینی رک روی یونیت های رک قرار می گیرد تا طبقه ای ایجاد کند برای قرار دادن تجهیزاتی همانند سوئیچ.
3-پاورماژول: پاورماژول، در اصطلاح عامه همان سه راهی برق است اما در رک، پاورماژول های افقی که پورت های آن در کنار هم هستند را مورد استفاده قرار می دهیم. پاورماژول ها تعداد پورت های متفاوتی دارند که عبارتند از: 3/6/7/8/9/12/16/23/31/32. انتخاب پاورماژول هم با توجه به عمق و یونیت رک ها و همچنین تعداد تجهیزات اکتیو استفاده شده داخل رک، متغیر است.
4-کیبل منیجمنت (نگهدارنده کابل): با قرار دادن سوئیچ در رک و همچین اتصال سیم ها و کابل ها به تجهیزات، برای نظم دهی بیشتر به آن ها نیازمند کیبل منیجمنت (نگهدارنده کابل) هستیم. کیبل منیجمنت برای آرایش منظم کابل ها در رک مورد استفاده قرار می گیرد.
5-بلنک پنل: قطعات فلزی که بین فضاهای خالی بین تجهیزات داخل رک استفاده می شوند. بلنک پنل ها اصولا بین 1 تا چهار یونیت را می پوشانند. بلنک پنل های 1 یونیت، 2 و 3و 4 یونیت بیشترین استفاده را در رک ها دارند.
6-فن رک: با توجه به تجهیزاتی که داخل رک تعبیه می شود و همچنین اتصال آن ها به برق و کار کردنشان به مدت طولانی باعث گرم شن هوای داخل رک و در نهایت تاثیر روی تجهیزات می شود، فن رک برای خنک کردن فضا و کارایی بهتر تجهیزات تعبیه شده است. فن های پرکاربرد رک ها عبارتند از: فن AC 220 ولت و فن DC 48 ولت.
7-چرخ رک: در قسمت پایینی برخی از رک های ایستاده چرخ وجود ندارد. کاربران با توجه به نیاز خود برای جابجایی رک باید به چرخ دار بودن یا نبودن رک توجه کنند. در صورت نداشتن چرخ می توانند به صورت جدا سفارش داده و به رک نصب کنند.