تفاوت مودم، روتر و سوئیچ

انواع مختلفی از تجهیزات شبکه وجود دارد تا سیستم های کامپیوتری به طور موثر و بدون مشکل ارتباط برقرار کنند. برای ایجاد یک شبکه پیشرفته و قدرتمند ابتدا لازم است نقش هر دستگاه در تجهیزات شبکه را بدانید.

روتر، مودم و سوئیچ  از مهم ترین ها در انواع تجهیزات شبکه محسوب می شوند. این دستگاه ها از نظر ظاهرشان بسیار شبیه به هم هستند، اما هر کدام نقش متفاوتی را ایفا می کنند. بنابراین تفاوت کلیدی سوئیچ، روتر و مودم چیست؟ هر کدام برای چه هدفی در یک شبکه مستقر می شوند؟ در این مقاله تفاوت بین هر یک و نحوه عملکرد آنها در در شبکه را بررسی خواهیم کرد.

این دستگاه ها همه از تجهیزات اصلی شبکه هستند و در ابتدا آنها را به صورت جداگانه معرفی می کنیم.

مودم

این وسیله دسترسی به شبکه اینترنت را امکان پذیر می کند و معمولا خدمات اینترنت فیبر، DSL و ISP را ارائه می دهد. مودم یک دستگاه لایه 1 در نظر گرفته می شود و بیت های به ابتدایی ترین شکل داده یعنی 0 و 1 انتقال می دهد. بنابراین بدون انجام کاری با داده‌ها، ترافیک را از نقطه A به نقطه B ارسال می‌کند. مودم ها از ابتدایی ترین دستگاه ها در نظر گرفته می شود و قابل برنامه ریزی نیستند. بنابراین خدماتی از قبیل امنیت داده و قابلیت مسیریابی ترافیک را ارائه نمی دهند.

حال چرا ما به مودم ها نیاز داریم؟ این دستگاه برخلاف روتر و سوئیچ می توانند در انواع مختلف اتصالات فیزیکی ارسال و دریافت کنند. به طور مثال یک مودم DSL قادر به انتقال داده از طریق یک خط تلفن مسی می باشد. همچنین داده ها در مودم کابلی از طریق یک خط کابل کواکسی و در مودم فیبر از طریق یک خط فیبر نوری انتقال داده می شود. همه ی مودم ها از استانداردهای ارتباطی یا پروتکل هایی پشتیبانی می کنند که می تواند داده را از طریق یک اتصال فیزیکی متفاوت منتقل کند.

روتر

روتر به عنوان رابط بین دو شبکه عمل می کند و به چندین کامپیوتر اجازه می دهد که به یک شبکه بپیوندند. این وسیله که در لایه 3 می باشد برای هدایت داده ها بین شبکه های مختلف با استفاده از IP یا پروتکل اینترنت طراحی شده است. داده ها را بر اساس آدرس‌های شبکه، بین ISP و شبکه LAN یا رایانه شخصی ارسال می‌کند. اتصال به یک روتر دسترسی به یک شبکه محلی (LAN) را فراهم می کند، اما لزوماً دسترسی به اینترنت را فراهم نمی کند. روتر باید برای اینکه دستگاه های که در شبکه به اینترنت متصل شوند، به یک مودم متصل باشد.این وسیله به تسهیل ارتباطات بین شبکه و ISP کمک می کند و دستگاه اصلی برای برقراری و حفظ ارتباط با اینترنت هستند.

 روتر را می توان به دو یا چند خط داده از شبکه های IP مختلف متصل کرد. این دستگاه در مورد شبکه های که به آن متصل است، اطلاعات کسب می کند و مسیر داده های که به آن ارسال می شود را انتخاب می کند.هنگامی که یک داده وارد یکی از خطوط می شود، روتر داده را رد می کند مگر اینکه با عملکرد های از پیش تعریف شده مطابقت داشته باشد. بنابراین پش از ورود روتر اطلاعات آدرس شبکه را در هدر بسته می خواند تا مقصد نهایی را تعیین کند. سپس با استفاده از اطلاعات مسیریابی، داده را به آدرس بعدی هدایت می کند.

به طور معمول، روترها دارای سوئیچ های داخلی هستند و برای شرکت ها و مراکزی که شبکه کوچکی دارند بسیار مناسب می باشد. اما سازمان ها و موسسه ها با شبکه گسترده نیاز به یک سوئیچ جداگانه و مستقل دارند.

سوئیچ

این دستگاه همانند روتر چندین دستگاه را در شبکه متصل می کند، با این تفاوت که قادر به ایجاد و مسیریابی بین چندین شبکه TCP/IP است. یک سوئیچ با ارائه پورت های اضافی در شبکه برای تسهیل ارتباطات دستگاه های موجود استفاده می شوند. این وسیله به طور کلی به جلو بردن فریم ها کمک می کند و معمولا دارای پورت های 8/16/24/48 هستند. این وسیله معمولا دارای 2 نوع قابل برنامه ریزی و غیر قابل برنامه ریزی می باشد. در نوع قابل برنامه ریز آن می توان برای پورت ها به صورت جداگانه آدرس تعریف کرد.

سوئیچ ها در لایه های 2 تا 7 قابلیت های مانند مسیریابی، سوییچینگ وب، سوییچینگ کوکی و موارد دیگر را ارائه می دهند. ایجاد یک شبکه کسب و کار کوچک بدون سوئیچ هایی برای اتصال دستگاه ها به یکدیگر امکان پذیر نیست. به لطف این وسیله، دستگاه های دیگر می توانند اطلاعات را بدون توجه به موقعیت مکانی به اشتراک بگذارند.

یک سوئیچ در یک LAN چندین کامپیوتر را به هم متصل می کند. پس از اولین انتقال داده، یک جدول ایجاد می کند که پورت های دستگاه های متصل را با آدرس MAC آنها مطابقت می دهد. این دستگاه ها عمدتا دارای CAM (حافظه قابل دسترسی به محتوا) هستند و اطلاعات MAC دستگاه ها را ذخیره می کنند.

همانطور که میدانید هر دستگاه متصل به شبکه حاوی یک آدرس MAC اختصاصی می باشد. سوئیچ آدرس های MAC دستگاه‌های متصل و پورت های سوئیچ شده آن را یاد می‌گیرد. بنابراین فقط داده ها را به آدرس های که باید برود، ارسال می کند. در نتیجه میزان داده های موجود در شبکه را کاهش می دهد و عملکرد کلی دستگاه را افزایش می دهد. سپس از ایجاد ترافیک زاید و هدر رفتن پهنای باند جلوگیری می کند، همچنین سبب افزایش امنیت نیز می شود.

 

تفاوت روتر و مودم

اغلب مردم مودم و روتر را با هم اشتباه می گیرند، اما واقعیت این است که آنها در شبکه نقش بسیار متمایزی را ایفا می کنند. مودم اساسا اینترنت را برای مجموعه فراهم می کند و می توانند در چندین شبکه ارتباط برقرار کنند. اما روتر ها جهت اتصال شبکه ها به یکدیگر و مسیر یابی ترافیک بین آن ها می باشند. داده های که وارد روتر می شوند یا از طریق درگاه اترنت یا Wi-Fi به آدرس های تعریف شده ارسال می شود. به زبان ساده روترها اینترنت را بین دستگاه های متصل به شبکه به اشتراک می گذارند.

 

تفاوت روتر و سوئیچ

همانطور که گفته شد روتر ها علاوه بر اتصال چندین یارانه به یکدیگر، می توانند یک اتصال اینترنتی را به اشتراک بگذارند. سوئیچ ها نیز به شما این امکان را می دهند تا چندین رایانه را به یک شبکه متصل کنید. در اکثر شرکت ها ده ها دستگاه اعم از سرور، رایانه، تلفن، چاپگر و .. جداگانه به یک سوئیچ متصل است. سپس سوئیچ با اتصال به یک یا چند روتر بین دستگاه ها ارتباط برقرار می کند.